Ірландія на смак: пиво, віскі, кухня та природа
Зелені ландшафти Ірландії, що розкинулися від скелястих берегів до затишних містечок, приховують у собі глибину смаків і традицій. Ця подорож створена для тих, хто прагне відчути справжній дух Смарагдового острова: відвідування легендарних пивоварень і віскікурень, дегустація місцевих делікатесів та знайомство з чарівною природою й культурною спадщиною країни.
Подорож розпочинається у Дубліні, де відкриється історія та колорит ірландської столиці. Відвідуємо вражаючу бібліотеку Трініті-коледжу, де зберігається знаменита Келлська книга, милуємося архітектурою собору Святого Патріка, а в найбільшому міському парку Європи – Фенікс-парку – відчуваємо справжній спокій серед природи. Далі чекає світ ірландських напоїв: у Guinness Storehouse дізнаємося історію легендарного стаута.
Після цього маршрут приведе нас у чарівні гори Віклов та стародавню долину Глендалох, де серед зелених пагорбів ховаються руїни монастиря VI століття. У Wicklow Brewery скуштуємо справжнє ірландське крафтове пиво, а завершиться подорож у середньовічному Кілкенні, де у Smithwick’s Brewery спробуємо знамений червоний ель, а в Teeling Whiskey Distillery – скуштуємо віскі нового покоління.
Ця подорож – більше, ніж гастрономічна пригода. Вона сплетена з історією, природою та теплотою ірландської гостинності, а її ретельно продуманий маршрут розроблений експертами Загор’є для справжніх поціновувачів яскравих вражень.
День 1: Прибуття в Дублін






Після прибуття в Дублін, персональний трансфер доправить до готелю в центрі міста. Після розміщення можна відпочити після подорожі або зробити першу прогулянку вулицями ірландської столиці. Увечері на нас чекає вечеря в одному з найкращих гастропабів Дубліна, де традиційна ірландська кухня поєднується з сучасними кулінарними техніками. Для першого вечора в Дубліні ідеально підійде ірландське рагу (Irish stew) – одна з найвідоміших національних страв. Це ніжне, ароматне рагу з яловичини або ягнятини, тушковане з картоплею, морквою, цибулею та ароматними травами. Воно чудово передає традиції та зігріває своєю домашньою простотою.
День 2: Історія Дубліна та дегустація Guinness










Після сніданку в готелі вирушаємо на прогулянку столицею – містом, де старовинна архітектура гармонійно поєднується із сучасним ритмом життя. Прогулянка історичним центром проведе нас до грандіозного собору Святого Патріка, головної святині країни, присвяченого покровителю Ірландії, який за легендою тут проводив хрещення. Далі на нас чекає велична бібліотека Трініті-коледжу, де зберігається знаменита Келлська книга – один із найцінніших рукописів середньовічної Європи. Вражаюча бібліотека коледжу зачаровує своїми дерев’яними стелажами та антикварними книгами. У парку Фенікс, найбільшому міському парку Європи, відчувається спокій серед доглянутих алей і старовинних маєтків. Продовжуючи знайомство з містом, захоплюємося витонченими георгіанськими фасадами з яскравими дверима. Більш того, дане місто зберігає згадку про видатних дублінців — Джеймса Джойса, Оскара Вайлда та Джонатана Свіфта.
Перерва на обід у традиційному ірландському пабі, а потім — дегустація легендарного стаута у Guinness Storehouse. Розташований у будівлі XIX століття, музей-пивоварня зберігає історію бренду, заснованого Артуром Гіннессом у 1752 році. Тут дізнаємося секрети приготування пива, пробуємо його на різних етапах виробництва та вчимося правильно наливати пінту стаута. На завершення піднімаємося на сьомий поверх, де в барі Gravity нас чекає панорамний вид на Дублін із келихом свіжозвареного Guinness.
Завершення дня у затишній атмосфері пабу, де можна скуштувати місцеві делікатеси та відчути гостинність дублійців. Чудова опція – фірмовий пиріг з яловичиною та Guinness (Beef & Guinness Pie). Завдяки додаванню темного стаута м’ясо стає особливо соковитим, а його глибокий, насичений смак ідеально поєднується з хрусткою скоринкою тіста. Це страва, яку особливо варто скуштувати в Дубліні – на батьківщині легендарного пива.
День 3: Гори Віклов, долина Глендалох і дегустація в Wicklow Brewery






Поснідавши в готелі, вирушаємо у захопливу подорож графством Віклов, яке недарма називають «Садом Ірландії». Дорогою відкриються мальовничі пейзажі: пагорби, вкриті смарагдовими луками, тихі озера та затишні ірландські села. Любителі історичного кіно впізнають знайомі місця зі стрічки «Хоробре серце», а також серіалів «Тюдори» та «Камелот».
Основною перлиною подорожі є відвідування долини Глендалох, де серед льодовикових ландшафтів збереглися руїни першого християнського поселення Ірландії. Прогуляємося між стародавніми кам'яними спорудами монастиря VI століття, заснованого святим Кевіном. Тут збереглися вхідна арка, кругла оглядова вежа, собор, хрест святого Кевіна та мініатюрна капличка, відома як «кухня святого Кевіна». Далі маршрут приведе нас до Верхнього озера, звідки відкривається вид на маленьку печеру у скелі — келію Святого Кевіна, що, за легендою, слугувала першим храмом Tempall-na-Skellig («церква на скелі»).
Після прогулянки завітаємо до Wicklow Brewery, затишної крафтової броварні, де познайомимося з традиціями ірландського пивоваріння. Тут на нас чекає дегустація різних сортів пива Wicklow у поєднанні зі стравами обіднього меню, спеціально розробленого для ідеального гастрономічного досвіду.
Увечері повернення до Дубліна та вечеря в ірландському пабі, де можна підсумувати день за келихом віскі або улюбленого пива.
День 4: Середньовічне місто Кілкенні, пивоварня Smithwick’s і віскікурня Teeling Whiskey









Після сніданку в готелі на нас чекає насичений день, присвячений історії, природі та гастрономічним традиціям Ірландії. Вірушаємо у Кілкенні — середньовічну столицю країни, де серед вузьких мощених вуличок височіє замок XI століття, який свого часу слугував резиденцією ірландських королів і навіть приймав засідання Парламенту. Також відвідуємо готичний собор Святого Каніса, відомий своєю вражаючою мозаїкою та величною вежою, з якої відкривається чудова панорама міста. Кілкенні славиться своїми ремісничими традиціями, тому під час прогулянки зможемо відвідати Центр дизайну, де представлено вироби місцевих майстрів.
Після знайомства з історичною частиною міста продовжуємо шлях через мальовничі гори Комераг, де серед пагорбів, по яких неквапливо блукають вівці, ховається водоспад Маон-Фоллс. Висотою 240 футів, він відкриває захопливий краєвид на так званий Мідний берег Ірландії.
Далі завітаємо до Smithwick’s Experience Kilkenny, де нас чекає подорож у світ найстарішої ірландської пивоварні. Інтерактивний тур розповідає про її багатовікову історію: спостерігаємо за голограмами францисканських ченців, які варили перші сорти пива, дізнаємося історію родини Смітвік та всі етапи пивоваріння. Завершуємо дегустацією класичного червоного елю Smithwick’s у традиційному келиху.
Продовжуємо подорож до Teeling Whiskey Distillery — сучасної віскікурні, що продовжує традиції сімейного виробництва віскі з 1782 року. Дізнаємося історію бренду, який відродили брати Тілінг у 2015 році, та продегустуємо унікальні сорти віскі: Teeling Small Batch, що витримується в бочках із-під рому, Teeling Single Grain, що набуває виразного смаку завдяки дозріванню в діжках з-під каліфорнійського Каберне Совіньйон, та Teeling Single Pot Still — суміш солодового і несолодового ячменю, що витримується в дубових бочках з-під мускату. Особливою подією для поціновувачів стане знайомство з Teeling 24-year Single Malt, що проходить витримку в п’яти різних винних бочках, включаючи Каберне Совіньйон, біле Бургундське, Мадейру, Шеррі та Портвейн.
Повернувшись до Дубліна, завершуємо день вечерею у традиційному дублінському пабі.
День 5: Вільний час у Дубліні та трансфер в аеропорт


Останній день подорожі дарує можливість ще раз насолодитися атмосферою Дубліна. Після сніданку є вільний час для самостійних прогулянок містом, покупок сувенірів або відвідування місць, що залишилися поза маршрутом. Можна повернутися до улюблених локацій, завітати до одного з культових пабів або прогулятися вздовж річки Ліффі.
У зазначений час трансфер відвозить до аеропорту, звідки вирушаємо додому, сповнені вражень, смаків і спогадів про теплу гостинність Ірландії.