fbpx
+38 (097) 979-29-85 +38 (067) 466-20-55
Телефон: +38 (097) 979-29-85 +38 (067) 466-20-55
Робочі години: Пн-Пт: 09:30 - 18:30
03150, м Київ,
вул. Велика Васильківська, 72,
бізнес-центр «Олімпійський»,
вхід №1, 4-й поверх

Спитайте нас

Ваше ім’я *

E-mail *

Телефон *

Повідомлення

Reid’s Palace, A Belmond Hotel, Madeira: Райський притулок на вершині скелі

У світі знайдеться, можливо, всього кілька готелів, які відзначають 110-річний ювілей. Як само Belmond Reid’s Palace зміг зберегти шарм класики та стати символом острова Мадейра?

Перш за все, саме завдяки квітучому острову посеред океану. Острів-міраж — Мадейра — здавна тамував жагу до чудес загублених у морі подорожніх. У 1419 році Мадейру випадково відкрив португальський мореплавець Жуан Консальвес Зарко, а після і багато інших морських мандрівників.

По-друге, завдяки скелястій кручі Сальто-де-Карвало (Salto de Carvalo) в західній частині затоки Фуншала, звідки відкривається приголомшливий краєвид на спокійні води Атлантики й столицю острова. Тут виноградні лози є сусідами з ароматною шавлією, пишною геранню і гібіскусом. Саме на цій кам’яній кручі розташувався готель Belmond Reid’s Palace.

Вільям Рейд

У 1836 році на Мадейрі на борту одного з кораблів випадково опинився 14-річний юнга Вільям Рейд. Він вирішив залишитися на острові назавжди, ставши шановним виноробом і власником готелю, що увічнив його ім’я.

Вільям заробив непоганий статок, торгуючи vinho da Madeira — «вином Мадейри», тією самої мадерою. А на вторговані кошти Рейд на острові здавав в оренду житло європейцям. Однак він завжди мріяв про великий готель з його власним ім’ям.

І одного дня, накопичивши достатньо грошей, він викупив ділянку землі. Ту саму Сальто-де-Карвало, з буйною рослинністю і субтропічними садами. Для втілення своєї мрії Рейд запросив архітектора Джорджа Кларка, який побудував відомий Shepheard’s Hotel у Каїрі.

Архітектор почав роботу у 1887 році, але, на жаль, Вільям Рейд помер незадовго до фіналу будівництва. Справу продовжили його сини: Вільям і Альфред Рейд. Урочисте відкриття готелю відбулося в листопаді 1891 року, і таки отримав ім’я свого власника — Belmond Reid’s Palace.

Знамениті постояльці

Однією з перших відомих гостей Belmond Reid’s Palace стала австрійська імператриця Єлизавета I. Проживання в тихому і затишному готелі допомогло їй перенести трагічну смерть сина, принца Рудольфа. Британські військові кораблі, що заходили в порт Фуншала, салютували на честь імператриці, а та вітала їх з балкона свого номера.

Серед інших знаменитостей, які в різний час жили в Belmond Reid’s Palace, були головнокомандувач британської армії Ерл Робертс, який зупинявся дорогою на війну в Південній Африці. Гостювали тут міністр фінансів Великобританії, Сер Остін Чемберлен і син королеви Вікторії герцог Артур Коннаутський.

Але готель полюбляли не тільки політики та державні діячі. У 1924 році тут півтора місяця жив видатний ірландський письменник Джордж Бернард Шоу. Саме в цьому місці він брав уроки танго. З того часу в готелі встановилася традиція навчання танцю.

У 40-ті роки минулого століття острів Мадейра був одним з небагатьох місць, де можна було ловити китів з відкритих човнів. Тому режисери фільму Moby Dick, Джон Х’юстон і Грегорі Пек, обрали Belmond Reid’s Palace місцем для знімання.

Але, мабуть, найзірковішим гостем Belmond Reid’s Palace став прем’єр-міністр Великобританії Вінстон Черчилль, який відвідав його у 1949 році. Знаменитий політик провів тут кілька тижнів, залишивши після перебування фразу: «Є багато готелів, небагато хороших і тільки один Belmond Reid’s Palace». Відтоді цей вислів почесно розміщується на першій сторінці гостьової книги, а ім’ям видатного державного діяча названий найкращий сьют готелю.

Нова глава

У 1937 році готель змінив власників: новими господарями стала сім’я Бленд, яка, як і Вільям Рейд, розбагатіла на виробництві вина на Мадейрі.

Багато гостей, кількість яких зростала з кожним днем, вибирали Belmond Reid’s Palace як дім вдалині від власної домівки. Тому готель розширили, побудувавши нове крило і два басейни з підігрівом.

Також нові господарі оновили інтер’єри ресторану для вечер The Dining Room, відомий як «Палата Лордів» через кількість титулованих осіб, котрі побували в ньому.

Ресторан William

16 червня 2015 року у Belmond Reid’s Palace відкрили новий ресторан William, названий на честь засновника готелю Вільяма Рейда, зробивши гастрономічну сенсацію на всьому острові. Проєктом успішно керують шеф-кухар Belmond Reid’s Palace Луіш Пештана (Luis Pestana) і відомий шеф-кухар, володар зірки Мішлен, Хоакім Кьорпер (Joachim Koerper).

У ресторані William гості можуть насолодитися стравами високої кухні, приготованими з використанням вирощених на Мадейрі сезонних продуктів. Свіжі овочі, фрукти, трави, а також дари моря, характерні для кожного сезону, гармонійно включені у традиційні рецепти європейської гастрономії.

«Квітучий сад» Атлантики

З XIX століття слава про Мадейру як про «квітучий сад» Атлантики пішла далеко за межі Португалії. Винятково м’який клімат сприяв швидкому зціленню від різних недуг. Британський медичний журнал The Lancet навіть назвав острів Мадейра «рятувальним плотом на шляху до одужання для хворих на астму». Відвідувачі приїжджали зі своєю прислугою і жили в готелі всю зиму або з жовтня до травня.

Belmond Reid’s Palace завжди був для гостей не просто готелем, а, скоріше, великим веселим будинком, де незнайомі один одному постояльці ставали близькими друзями, неквапливо проводячи канікули в затишній атмосфері.

Багато що змінилося з того часу, але острів Мадейра, як і раніше, чудовий. Так само духмяніє й омивається океаном, гойдаючись на хвилях. Тільки тепер, замість лайнерів і кораблів з усього світу, сюди злітаються літаки. Тут один з найкрасивіших у світі заходів сонця і неповторні ботанічні сади, а кристально чисте повітря п’янить і заспокоює таким же чином, як і знаменита місцева мадера.