fbpx
+38 (097) 979-29-85 +38 (067) 466-20-55
Телефон: +38 (097) 979-29-85 +38 (067) 466-20-55
Робочі години: Пн-Пт: 09:30 - 18:30
03150, м Київ,
вул. Велика Васильківська, 72,
бізнес-центр «Олімпійський»,
вхід №1, 4-й поверх

Спитайте нас

Ваше ім’я *

E-mail *

Телефон *

Повідомлення

Гастрономічна Європа: кулінарні традиції та найвідоміші страви

Національна кухня в будь-якій країні має майже тотожне значення як культура, архітектура і традиції — вона відкриває особливості та дозволяє поринути в новий колорит сповна. Вважається, що найкращі страви готують зовсім не в пафосних дорогих ресторанах, а в невеличких тавернах або сімейних закладах, де секрети передаються з покоління в покоління не одне століття.

Італійська паста відома на весь світ

Італія

Італійська кухня — одна з найпопулярніших у світі. Кухня в цій південній країні відрізняється залежно від регіону, але все-таки можна виокремити топ-3 страв:

  1. Піца. Тонка, з печі, з соусом з італійських помідорів, з сиром (Моцарела, Грана Падано, Парміджано реджано і Горгонзола), з морепродуктами, прошуто, руколою. Різновидів дуже багато.
  2. Паста. Тальятеле, фузілі, пенне, спагеті — безліч виробів з борошна твердих сортів варяться до стану al dente (у перекладі «на зубок»), до них додають гриби, м’ясо, морепродукти та соус.
  3. Джелато. Дивовижне італійське морозиво відоме у всьому світі — сортів його чимало, але в основі завжди молоко і вершки. Серед добавок — ягоди, шоколад, горіхи та навіть алкогольні напої (ром, наприклад).

Піца з печі — класика для Італії

Франція

Кухня цієї країни вважається ледь не найвишуканішою у світі. Які страви її презентують?

  1. Знаменитий цибулевий суп. Страва з простих продуктів, але насправді має свої секрети. Крім карамелізованої цибулі там обов’язково є французький багет і сир.
  2. Качине конфі. Ця страва має гасконське коріння, хоча популярності набуло тільки наприкінці минулого століття. Качина ніжка томиться в качиному жирі, який застигає і слугує консервантом — м’ясо довго зберігається.
  3. М’ясо по-бургундськи (Boeuf Bourguignon). Червоне м’ясо, приготоване в червоному вині (зазвичай у бургундському) — це улюблена страва французів. До нього можуть додати гриби або овочі, але все це необов’язково.

Качине конфі — страва для справжнього гурмана

Іспанія

Спекотна Іспанія славиться не тільки своїми винами, а й неймовірною кухнею:

  1. Паелья. Іспанці готують рис з різними продуктами. Спочатку в нього додавали тільки ті, що були доступні в певних регіонах, але сьогодні класикою вважають паелью з морепродуктами.
  2. Гаспачо. Цей суп відомий далеко за межами Іспанії. Їдять його холодним, а готують на основі густого томатного соку. Добавками слугують огірки та перець (солодкий і гіркий), цибуля та часник, оливкова олія.
  3. Теруельський мігас. Проста страва з хліба, але дуже оригінальна. Вважається, що її спочатку готували не від хорошого життя, коли крім хліба або сухарів у хаті нічого не було. Сьогодні ж хліб замочують у солоній воді, а потім смажать на ароматній оливковій олії з часником.

Паелья готується з рису, курки, морепродуктів та овочів

Великобританія

Великобританія дала кулінарному світові багато шедеврів. Серед них і м’ясні ситні страви, і незвичайні пудинги — чого вартий лише йоркширський, який відрізняється солоною начинкою. Однак якщо говорити про найвідоміші страви, то це:

  1. Fish and Chips. Традиційний англійський фастфуд продається всюди, складається зі смажених у фритюрі картопляних шматочків і морської білої риби у клярі.
  2. Mince pies. Це різдвяне печиво, у складі якого обов’язково є сухофрукти та горіхи, ром та спеції. Без такого печива англійці Різдво не святкують.
  3. Хагіс. Шотландська страва з баранячих тельбухів, яка відома у всьому світі. Цікаво, що печінка, серце і легені готуються безпосередньо в баранячому шлунку. У ролі додаткових інгредієнтів виступають сало, цибуля, приправи та спеції.

Fish and Chips — одна з улюблених страв англійців

Греція

Греція асоціюється в гурмана з однойменним салатом і мусакою з баклажанів, а насправді в цій країні дуже цікава кухня. Найпопулярніші страви:

  1. Паца (Patsa) і Магірица (Magiritsa). Перший суп зі свинячих ніжок популярний через те, що допомагає подолати похмілля. Його дуже люблять в Афінах. А другий — пасхальний. Готують його з тельбухів ягняти та їдять без перебільшення в кожній хаті.
  2. Сувлакі. Якщо говорити зрозумілою мовою, то це шашлик. Але у Греції його готують зовсім не так, як ми звикли, — дрібні шматочки м’яса нанизують на дерев’яні палички.
  3. Геміста. Овочі готують цілими або ділять на шматки, але неодмінно фарширують. Чим більше видів овочів в одній каструлі, тим насиченішим буде смак. Як правило, для приготування беруть помідори, перці, баклажани, кабачки, цибулю, а начинка може бути й м’ясною, й вегетаріанською.

Сувлакі — грецький шашлик, приготований за особливим рецептом

Німеччина

Пиво і сосиски — ось що спадає на думку відразу ж. Але німецька кухня надзвичайно різноманітна — тут і всілякі супи, і тушковані страви, багато м’яса, картоплі та круп. Загалом, німці дуже люблять ситну їжу. З відомих страв варто відзначити:

  1. Sauerkraut. Кисла капуста, в якій не повинно бути жодних добавок. Її практично не їдять як салат, але використовують як гарнір — смажать або тушкують.
  2. Штрудель. Тут фантазія німців неосяжна — це можуть бути солодкі рулети або солоні, незмінні тільки форма і тісто.
  3. Шварцвальд. Торт, який люблять ласуни всього світу. Поєднання шоколаду і вишень уже давно стало класикою.

Шварцвальд — один з найпопулярніших тортів у світі

Португалія

Ця країна може здивувати навіть тих, хто вважає себе гурманом. Наприклад, серед традиційних страв є печеня з вугра — її тут готують по-особливому. Також популярними вважаються:

  1. Сендвіч Francesinha. У Порту його рекомендують кожному туристові. Три види м’яса, секретний соус, а на додаток ще й розтоплений сир Едам — це дійсно незабутньо.
  2. Хамон з чорної свинини. Такі свині — національна особливість, у Португалії їх розводять лише в деяких регіонах.
  3. Акулячий суп. Ні, це не суп з акулячих плавників, а страва з м’яса гігантської риби, яку спочатку довго витримують у секретному маринаді. До такого супу традиційно пропонують кукурудзяний хліб.

Португальський сендвіч — не просто фастфуд, а оригінальна національна страва

Звісно, в Європі багато інших країн, які готові дивувати туристів своєю кухнею. Сьогодні можна їздити в так звані гастротури, щоб насолодитись кухнею, а не лише пам’ятками. Найчастіше саме ця складова культури розкриває багато історичних подій з нового боку!