fbpx
Телефон: +38 (097) 979-29-85 +38 (066) 255-70-62
Робочі години: Пн-Пт: 09:30 - 18:30
03150, м Київ,
вул. Велика Васильківська, 72,
бізнес-центр «Олімпійський»,
вхід №1, 4-й поверх

Спитайте нас

Ваше ім’я *

E-mail *

Телефон *

Повідомлення

Тайська кухня: гостро, соковито і неповторно!

Тайська кухня — одна з найоригінальніших, це аксіома. Головна її особливість у тім, що вся їжа готується у форматі «тут і зараз» — жодних заготівель і нудних комбінацій. Страви, які змушують гурманів тріпотіти, приготовляють зі свіжих продуктів, а різноманітність поєднань риби, морепродуктів, екзотичних овочів і фруктів, рису, приправ й, звичайно, прянощів — усе це вона, кухня Таїланду.

Тайська кухня — пряна, гостра і різноманітна

Рис — усьому голова?

Якщо перефразувати нашу приказку «Хліб — усьому голова» на тайський кшталт, то головним об’єктом у ній виступатиме саме рис. Знаєте, чому? Тайське слово กินข้าว (їсти) дослівно перекладається так: їсти рис. Це не просто гарнір і навіть не основна їжа тайців — це базовий продукт, на якому побудовано майже все. Досвідчені туристи кажуть, що тайці їдять з рисом абсолютно все. А знаменитий рис Кхау пхат (смажений з крабами та рибою, шматочками курки й овочами) — одна з головних гастровізитівок цієї дивовижної країни.

У тайській кухні використовують більш як десяток видів рису — бурий і червоний, чорний і білий, рис-клейковина. Також тут готують і найрізноманітніші види локшини, до того ж вона може бути не тільки звичною нам пшеничною, а й бобовою, рисовою, яєчною.

Смажений рис — одна з найпопулярніших страв у Таїланді

Фрукти

Тайські фрукти надзвичайно популярні — таких годі й шукати в наших магазинах. Пальму першості впевнено тримає дуріан (тхуріан), за ним йде мангостін. Цікаво, що останній має свої традиції нарізання і сервірування: спочатку плоди нарізають поперек, під час чого нижню половину видаляють. Потім відтинають верхівку з листям — це майбутній десерт. Мангостін і дуріан варто спробувати свіжими, але важливо знати, що з них роблять безліч десертів, використовують для джемів і варення, а також виробництва вина та багато чого ще.

Серед фруктів, які обов’язково потрібно скуштувати в Таїланді, — соковите манго (незвичного нам жовтого кольору), папая (її рекомендують полити соком лайма), гуаява, рамбутан (плоди його схожі на крихітних червоних їжаків), кокос (як напій, десерт зі свіжою стружкою тощо), неймовірно соковитий ананас. Серед справжньої екзотики — рожеве яблуко (або чомпу) і цукрове яблуко: перше на смак нагадує радше солодкий перець, а друге і близько не схоже на яблуко. Цей список не повний, його можна продовжувати.

Фрукти в Таїланді — це джерело насолоди

Овочі

Це ще одна дуже суттєва складова у стравах тайської кухні. Тайці — фанати супів і салатів, тому овочів вони їдять багато, а їх різноманітність вражає. Від звичних помідорів, огірків, десятка різновидів капусти (броколі, цвітна, китайські різновиди), неймовірного різноманіття баклажанів (синіх, жовтих, зелених, білих) до бананових квітів, лагенарії (щось середнє між кабачком, гарбузом та огірком), усіляких видів спаржі та квасолі, а також бобів. Усі овочі продаються свіжими.

Окремо перебувають перці: у цій країні люблять гострі чилі найрізноманітніших розмірів, форм і забарвлень. Відомо, що кухня Таїланду пропонує гострі страви, тому туристам рекомендують звертати увагу на це і вчасно казати: no spicy.

Чилі — обов’язковий компонент усіх страв у Таїланді

Топ-10 страв тайської кухні

  1. Том ям (Tom Yum). Мабуть, найвідоміша страва — гострий суп, кислинка якого запам’ятовується надовго. До його складу входять лемонграс, галангал і листя лайма, а перець чилі додає пікантності.
  2. Том кха (Tom Kha) — ще один славнозвісний суп, тільки на кокосовому молоці. Він належить до негострих, має солодкуватий ніжний смак і готується з великою кількістю прянощів. Незвичайний і точно оригінальний — ніде більше такого не скуштувати.
  3. Зелений карі (Green Curry). Один з видів карі (є ще жовтий і червоний — Red Curry, Yellow Curry). Уже в самій назві ховається секрет — страву готують на основі пасти карі, зробленої з гострого перцю чилі, листя лайма, лемонграсу, кокосового молока і креветкової пасти. Є й особливості трьох видів карі: найгостріший — зелений, за ним йде червоний, а далі жовтий. І хоча останні два менш гострі, але поняття це досить відносне. Компанією для карі зазвичай виступає рис.
    Суп том ям — одна з візитних карток Таїланду
  4. Массаман карі та Пханенг карі (Massaman Curry, Phanaeng Curry). Склад схожий на попередні страви, проте в першому є смажені горіхи (кеш’ю або арахіс), кардамон, тамаринд і традиційний рибний соус, а у другому — ще й креветкова паста, але менше горіхів.
  5. Традиційний тайський салат із зеленою папаєю або манго (Green Papaya/mango Salad, Som Tum). У його складі, крім фруктів, є зелена квасоля, огірки й помідори, грубо подрібнений арахіс, сушені креветки та, звичайно ж, перець чилі. Страва гостра, але неймовірно смачна.
  6. Смажений рис — традиційна тайська страва, яка продається скрізь. Буває з різними доповненнями — куркою, креветками, ананасами тощо.
  7. Пад тай (Pad Thai) — смажена страва, в основі якої локшина. Її обсмажують на сильному вогні разом з паростками бобів сої, одним з двох соусів (рибний чи устричний) та арахісом. Страва проста, але водночас смачна — її можна зустріти як у вуличних кафе, так і у пристойних ресторанах. Локшина може бути різною, наповнювачі теж, тому варіантів Пад таю сила-силенна.
    Пад тай — смажена локшина
  8. Роти — це дуже цікаві млинці, які подають з різними начинками — солоними та солодкими. Це може бути шоколад, банан, яйце, курка і безліч інших варіантів.
  9. Као на фет (Kao Na Phet) — це шматочки смаженої качки, які подають на тарілці з рисом. Цікавий момент: зверху все поливають качиним бульйоном, а після посипають листям акації.
  10. Сен као сой (Sen Khao Soi) — теж суп, але тут основою виступає смажена у фритюрі локшина. До супу додають лайм, перець чилі, цибулю і пікл з капусти.

Тайська кухня ввібрала в себе багато різних особливостей — в ній можна знайти відтінки лаоської та камбоджійської кухонь, помітити яскраві риси китайської та навіть індійської. Водночас вона неповторна і дуже різноманітна.

Компанія мандрівників «Загор’є» готова запропонувати тур до Таїланду, де ви зможете самостійно скласти свій список найкращих страв! Наприклад, ось цей.