Ртвелі — свято збору врожаю у Грузії
Грузинські вина роблять із сортів винограду, які ростуть на гірських схилах багато століть
Одне з найбільш яскравих та улюблених свят у Грузії — Ртвелі, збір врожаю винограду. Це старовинна традиція, що дійшла до наших днів практично без змін. Розмірене сезонами життя, виноградне вино, яке шанують у Грузії ледь не більше за будь-який інший напій, краса навколишньої природи і тепло родинних зв’язків — усе це тісно переплелось у Ртвелі.
Довідка: у стародавні часи це свято відзначали в середині осені. Його суть зводилась до збору щедрого врожаю і заготівлі зібраних плодів.
Трохи історії
Як у минулі часи, так і сьогодні, під час Ртвелі до винаря приїжджають родичі та друзі — усі вони будуть безпосередніми учасниками святкування й гостями водночас. Свято не прив’язане до певної дати, винарі орієнтуються на готовність винограду. Найчастіше Ртвелі відбувається наприкінці вересня або початку жовтня.
Ягоди збирають весело, з піснями, а потім чавлять сік із них. Хочете подивитись, як чавлять сік у величезних чанах? Так-так, іноді це роблять як Челентано у відомому фільмі. Але сьогодні все частіше можна побачити спеціальні апарати — чавильні. А ось зливають дорогоцінний сік у керамічні глечики — квері. Їхня форма не змінювалась упродовж століть. Здається, що навіть сучасні технології не можуть запропонувати винареві нічого кращого.
Один із найвідоміших танців Челентано — у бочці з виноградом
Квері спускають у підвал або ж закопують у землю — усе залежить від місцевості й від сорту винограду. Далі підуть довгі місяці, під час яких вино бродитиме, а потім і зрітиме.
Традиції і сучасність: грузинські застілля
Ртвелі — це не просто веселе свято в колі сім’ї. Це повне занурення в життя винаря, можливість дізнатись про виноград — примхливий, мов дитина — усе.
Цікаво, що за традицією перед заливанням соку у глечики все вино, що в них залишилось, тут же таки і випивають. Узагалі грузинське свято складно уявити собі без вина, що ллється рікою, і Ртвелі — не виняток. Також для святкування характерні сердечні розмови й розповіді з життя виноробів — справжні, з жартами та бідами. З них можна дізнатись багато цікавих подробиць про виноград, його характер і сорти, про вино.
Виноград збирають від рання і до вечора, а свято триває не один день
Крім того, у процесі свята виготовляють не тільки вино. Наприклад, із вичавки обов’язково роблять чачу — міцну і хмільну. Частину соку залишають на улюблені грузинські ласощі — чурчхелу та пеламуші.
За останні роки це святкування стало неймовірно популярним серед туристів. Ще б пак, така чудова нагода подивитись на справжню Грузію, на її головне багатство — працьовитих людей, послухати неквапливий говір винаря, який із такою любов’ю розповідає про виноград.
Святкування триває не один день, а кожний вечір закінчується застіллям. Грузинські наїдки, приголомшливі страви з м’яса і сиру, коржі та всілякі пхалі — очі розбігаються, а душа співає разом із застільними піснями. Чимало грузинів, до слова, спеціально беруть відпустку під час Ртвелі — коли ще вдасться так весело провести час зі сім’єю, побачити далеких родичів.
Знамениті глиняні глечики квері не змінились — вони все тої самої форми, що і тисячоліття тому
Ртвелі — це ще й підтвердження того, що справжнє грузинське вино донині роблять відповідно до старовинних технологій. Найбільш смачне, ароматне, терпке або легке вино — тут, на виноградниках, а не на полицях магазинів.